Het verhaal van het hart

‘Toen ik een paar weken geleden in de vroege ochtend naar mijn werk reed werd ik opeens getroffen door de meest prachtige zonsopkomst die ik ooit gezien heb. Ik voelde iets wat ik al lang niet meer gevoeld had: verwondering! Mijn hart sloeg letterlijk een slag over, alsof het met samen met mij stil bleef staan. Een paar seconden later ging mijn hart gewoon weer door, net als ik’.

Ons lichaam is uniek, onvervangbaar en altijd bij ons. Het geeft ons plezier als we dansen, lachen, vrijen. Maar door ons lijf ervaren we  ook ongemak en pijn (van het stoten van onze teen tot een ernstige ziekte). Veel te vaak zien we ons lichaam als vervoermiddel, dat ons van A. naar B. brengt, terwijl onze aandacht ergens anders is.  Maar ons lichaam is oneindig wijs en weet precies wat wij nodig hebben. Het vertelt ons steeds verhalen, maar wij vergeten vaak te luisteren. Verhalen die zich verstoppen in je pijnlijke schouders als je jezelf weer eens voorbij rent. Verhalen die schuil gaan in je voeten als je de hele nacht danst op je lievelingsmuziek. En wat vertelt het kloppen van je hart?

ALLES IS VERBONDEN
We kennen allemaal het gekke gevoel in onze buik als we zenuwachtig zijn voor een sollicitatiegesprek of belangrijke presentatie.  Maar op diezelfde plek kunnen duizenden vlinders tegelijk opvliegen als je geliefde zomaar naar je lacht.  Ons lijf vertelt ons heel duidelijk hoe we ons voelen en wat we denken. We zijn niet alleen een fysiek lichaam, maar we zijn een mens met emoties, gedachten, een sociaal leven en verschillende ideeen. Al deze verschillende aspecten zijn met elkaar verbonden en maken ons stuk voor stuk uniek en tot wie we zijn. En als een stukje van ons niet in balans is, heeft dat invloed op de rest. We staan niet graag op een feestje als we hoofdpijn hebben. En bij veel stress kunnen onze spieren gespannen en pijnlijk aanvoelen. Ons lichaam vertelt ons wat er op dit moment inons leven speelt en wat we nodig hebben, maar zo vaak vergeten we stil te staan en echt te luisteren. Er is zoveel te ontdekken!

HET HART
Hoe vaak hebben we het niet over ‘luisteren’ naar ons hart? Maar wat vertelt ons hart ons eigenlijk? Het hart is  niet alleen die grote spierpomp die ons bloed laat stromen en ons laat leven. Het hart houdt ons bezig. Er zijn  maar weinig sing a songwriters die niet over het hart en de liefde gezongen hebben. We houden van iemand met  heel ons hart, maar het kan ook van steen zijn. We geven het weg, verliezen het of het wordt gestolen! Het is blij, verdrietig, bang, zinkt ons in de schoenen of we breken het!

HET GEBROKEN HART SYNDROOM
Op de Universiteit van Amsterdam en Leiden werd ontdekt  dat liefdesverdriet je hart trager laat kloppen.  Onderzoekers uit Australie ontdekten dat een gebroken hart het risico op een hartinfarct vergroot. Als je verdriet hebt om een verloren geliefde kan dat je hart letterlijk doen begeven. Bij dit ‘gebroken-hart-syndroom’ krijg je dezelfde symptomen als bij een hartaanval:  pijn op je borst, kortademigheid, een hoge bloeddruk en hartritmestoornissen. Samen met het helen van je gebroken hart verdwijnen deze symptomen gelukkig ook: maar dit kan wel twee jaar duren.

ZUCHT… DE LIEFDE!!!
De drijvende kracht achter ons leven, achter het kloppen van ons hart is levensenergie. Of we ons nu bruisend of lusteloos voelen, er stroomt altijd energie door ons heen. Er zijn in je lijf zeven belangrijke punten waar deze energie samenkomt: dit zijn de chakra’s. Het middelste chakra of energiecentrum bevindt zich ter hoogte van ons hart en verbindt de onderste en bovenste drie energieknooppunten met elkaar. Elk chakra is verbonden met belangrijke zenuwknopen en hormoonklieren maar ook met bepaalde thema’s. Het chakra van het hart staat, niet geheel onverwacht, voor DE LIEFDE. Zucht… de liefde! Is dat niet hetgeen waar we echt voor en door leven, een ander woord voor levensenergie?

Het hartchakra is verbonden met ons fysieke hart, de longen en onze ademhaling. Je hartchakra draait om compassie, relaties met anderen, evenwicht, samenzijn en liefde voor jezelf. Als dit chakra overstroomt of te weinig energie heeft kan dit leiden tot hart- en longklachten en allergien,  maar ook tot je eenzaam en minderwaardig voelen of juist steeds op anderen gericht zijn en het gevoel hebben dat je de wereld moet redden. Het is de belangrijkste plek om VERBINDING te maken, met jezelf en de wereld om ons heen en om daarin een balans te vinden. En je hart vertelt je precies wat nodig is.

DE STEM VAN ONS HART
De Duitse arts en psychotherapeut Rudiger Dahlke schrijft in zijn boek: ‘De zin van ziekzijn’  over het verband tussen lichamelijke ziektes waarin psychische conflicten en disbalans tot uiting komen. Het hart klopt in een ritme zonder dat wij daar met onze wil echt invloed op hebben. Het enige wat ons hart echt uit zijn normale en harmonische maat brengt is altijd een emotie: schrik, vreugde of liefde. Bij het weerzien van je geliefde of als je schrikt slaat je hart een slag over. Je emotie heeft direct invloed op het ritme van je hart, op je harmonie. Normaal gesproken nemen wij onze hartslag niet waar. Wij merken ons hart pas op als deze anders is dan normaal, wanneer we opgewonden raken of we schrikken. En hier, zegt Dahlke, ligt de sleutel voor alle symptomen en ziekten die met het hart te maken hebben: ze dwingen ons te luisteren naar de stem van ons hart die je ander misschien niet hoort. Je kunt er niet meer omheen.

LUISTEREN NAAR JE HART
Als je wat vaker stil wilt staan bij je eigen hart kun je gewoon eens gaan zitten en gaan voelen. Voel je dat het klopt? En misschien kun je je dan afvragen: hoe is de balans tussen mijn verstand en mijn gevoel? Geef ik mijn gevoelens de ruimte? Leef ik vol vreugde? Heb ik lief? Voluit? Ga ik mee op het ritme van het leven of wil ik zelf de maat houden? En… luister ik naar de stem van mijn hart?

EXTRA AANDACHT
Wil je je hart eens wat extra aandacht geven en er goed voor zorgen, eet dan veel  vezelrijke groenten. Vooral kool, bloemkool, wortelen, prei, linzen en bonen zorgen ervoor dat je lever zijn cholesterolproductie op een lager pitje zet.  En voeg, naast een goede olijfolie, af en toe eens een scheutje koolzaadolie of walnootolie aan je salade toe. Vermijd verzadigde vetten, te veel zout en alcohol. En, net zoals voor alle spieren in je lichaam geldt, kun je voor je hart zorgen door je conditie op pijl te houden en jezelf af en toe eens flink in het zweet te werken.

ACHTEROVER LEUNEN
Ga eens met je rug tegen de zijleuning van de bank zitten en laat je langzaam achterover zakken. Voel je hoe je borstkas ruimte krijgt en hoe je hart zich kan openen? Er zijn veel yoga- en ademtecnieken gericht op je hart. Maar belangrijker nog… leer achterover te leunen. Niet alleen letterlijk. Ga confrontaties uit de weg, ontspan. Doe even niets. Dans. Of zing vanuit je hart.

En… wanneer heb jij je hart voor het laatst bedankt dat het voor je klopt?

Dit artikel is ook te vinden in de februari-editie van Choicez. http://www.choicez.nl

Advertenties

Schrijf je mee?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s