Multidimensionaal smullen uit de moestuin: deel 1. Over het zelfgenezend vermogen van je lichaam.

Een multidimensionaal smulfestijn. Dat is wat het is! Minimaal drie keer per week fiets ik met Roos van ZoetjesAan richting Oud Zuilen om daar onze zelf opgekweekte biologische kropjes sla, tomaatjes en mais te planten, te zaaien, water te geven en straks hopelijk ook te oogsten. En dat is heel gezond, op meerdere niveaus! We weten allemaal dat we onze dagelijkse portie groente en fruit nodig hebben om ons lichaam gezond en in balans te houden. Maar hoe zit het met voeding op andere niveau’s? Onze emoties, onze gedachten, onze relaties en onze ziel? Ons lichaam kan zichzelf herstellen van de meest ondenkbare situaties en ziektes, maar daarvoor heeft het wel de juiste omstandigheden en voeding nodig.

Onlangs had ik een masterclass van Henk Fransen over psycho-neuroimmunologie en het zelfgenezend vermogen van je lichaam. Wist je dat ons lichaam overdag evenveel kan regenereren als ‘snachts? Wij zijn dit allang niet meer gewend omdat we onszelf overdag teveel belasten met ongezonde voeding in de breedste zin van het woord. En daar moeten we ‘snachts weer van bijkomen. Het goede nieuws is: we hebben een innerlijke kracht die echt eindeloos blijkt te zijn! Maar daarvoor heb je ‘lichtgevende’ voeding nodig, op meerdere niveaus.

Tijdens deze masterclass heb ik zes uur lang met open mond geluisterd. Het was zo interessant dat ik dit graag met jullie wil delen. Een blogje per niveau. Vandaag de eerste; het fysieke aspect, ons lichaam dus, en hoe we dat optimaal kunnen voeden. De komende dagen volgen blogjes over optimale voeding op het gebied van ons voelen, denken, onze relaties en onze ziel. Deze lagen staan allemaal met elkaar in verbinding en beïnvloeden elkaar. Als er 1 uit balans is zul je dat op andere lagen ook merken. Het tegenovergestelde is ook waar: juiste voeding op de ene laag heeft ook een positieve uitwerking op de anderen. Het mooiste zou zijn als we ze allemaal kunnen aanpakken, van ‘onder naar boven’. Werk aan de winkel! 😀

Lichaam; zuurstof, water en lichtgevende voeding
Bij voeding denken we vaak gelijk aan eten en drinken komt op de tweede plaats. Maar we vergeten vaak het allerbelangrijkste: onze adem! Zuurstof is de basis van ons leven. Het eerste wat we doen als we geboren worden is inademen (en huilen) en het laatste wat we doen is uitademen (en dan huilen anderen.)

De miniademhaling van onze cellen
Zuurstof dus. Als er te weinig is gaan onze cellen dood. Een ontspannen ademhaling is dus een must. Meditatie, sport en yoga kunnen helpen onze ademhaling te verdiepen. Maar zelfs ademen we als een doorgewinterde yogi, dan nog moeten onze cellen de zuurstof kunnen opnemen. Dat kan alleen als de celmembranen gezond zijn en optimaal kunnen functioneren. En daarvoor is een combinatie van omega 3 en omega 6 vetten in de juiste verhouding essentieel. Helaas eten wij dat veel te weinig. Zoals Henk het zei: de cellen in het westen stikken! Twee keer per dag een dessertlepel lijnzaadolie en hennepolie ( 1 : 1 ) geeft je cellen alles wat ze nodig hebben om optimaal adem te kunnen halen zodat ze niet over hoeven te schakelen op suikervergisting (de stofwisseling van een kankercel) of het loodje hoeven te leggen.

Groene smoothies
Wist je dat een cel eindeloos kan leven als de voeding optimaal is en de afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden? Over wat daar voor nodig is en welke voeding gezond is, is de wetenschap het nog niet eens. Naar mijn inzicht heeft het voedingscentrum het met ‘de schijf van vijf’ niet helemaal bij het juiste eind. In ieder geval is het belangrijk dat je voldoende verschillende vitaminen, mineralen, antioxidanten en basen binnenkrijgt. Voeding die niet zuurvormend is maar juist basisch van aard, zoals groenten, fruit en verse noten, zaden en oliën. Als je voor elke maaltijd een smoothie drinkt van verse groenten (70%) en fruit (30%), met daarin ook oliën of avocado is dat een waar festijn voor je lichaam. Je hoeft geen ‘raw foodie’ te worden. Zelfs als je verder je normale eetpatroon behoudt geven groene smoothies je een enorme vitaliteitsboost! Zelf smoothies maken? Op internet zijn allerlei voorbeelden van verse smoothies te vinden en ook de boekhandel ligt vol goede boeken, zoals ‘de Sap en Smoothiebijbel’.

Dorst? En de kracht van intentie.
Net zo belangrijk als goede voeding is voldoende drinken. Hoeveel dat is is voor iedereen verschillend. Voel zelf wat goed is voor je. En als je werkt met cliënten of in andere situaties makkelijk emoties of stress oppikt van anderen is het goed om wat meer te drinken om je systeem te reinigen.

Kennen jullie Emoto? In het fimpje hieronder zie je een scene uit What The Bleep Do We Know waarin zijn experiment van niet fysieke invloeden op water wordt getoond. Het laat zien wat onze intentie, muziek, gedachten en bepaalde woorden voor een invloed hebben op de vorming van de kristallen in het water. Kun je je voorstellen wat dat betekent voor het water in ons lichaam?

‘ If thoughts can do that to water, imagine what our thoughts can do to us’.

Hoe mooi is het om, voordat je drinkt, een positieve intentie uit te spreken of een sticker met een woord of wens op je flesje te plakken?! En als je zelf echt ziek bent, vraag dan al je vrienden om hun mooie wensen en intenties voor jou op een nachthemd te schrijven. Slaap erin. Dit werkt krachtiger dan je zou verwachten.

Als laatste heeft je lichaam ook te maken met omgevingsfactoren, zoals milieu, luchtvervuiling en straling. Daar ontkomen we niet altijd aan; zelfs in de kleinste bergdorpen in de Himalaya is tegenwoordig Wifi te vinden. Wel kunnen we proberen gifstoffen te vermijden door bijv. biologisch eten en shampoo’s zonder parabenen. Met een ontspannen ademhaling, goede voeding en zuiver water helpen we ons lichaam beter om te gaan met factoren waar we niet altijd invloed op hebben.

De moestuin & fysieke voeding
Vandaag fiets ik extra hard naar de moestuin. (Heb ik ook mijn dagelijkse portie beweging, net zo belangrijk om gezond te blijven!) Ik haal er diep adem, drink mijn flesje water leeg en oogst er hopelijk een krop sla om deze met een grote glimlach door een groene smoothie te gooien. Met de voeding op fysiek niveau zit het vandaag wel goed!

Morgen meer over ons gevoelsleven en de meest lichtrijke voeding: liefde!

Advertenties

4 gedachten over “Multidimensionaal smullen uit de moestuin: deel 1. Over het zelfgenezend vermogen van je lichaam.

  1. Pingback: Multidimensionaal smullen uit de moestuin; deel 2. Wat heb jij nodig? | Stille Verhalen

  2. Pingback: Smullen uit de moestuin: deel 3. Hoe breed zijn de oevers van jouw levenstroom? | Stille Verhalen

  3. Pingback: Vijf boosters voor je immuunsysteem | Stille Verhalen

  4. Pingback: Blij. Zelfs met knapperige boerenkool en phytoplankton… | Stille Verhalen

Schrijf je mee?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s