Smullen uit de moestuin: deel 4. Over jouw lieffies!

De moestuin stond al in drie eerdere blogjes centraal als voedingsbron voor een optimale gezondheid. Je kunt het zelfhelend vermogen van je lichaam ondersteunen door te zorgen voor goede voeding op meerdere niveaus. Op fysiek niveau (adem, water, schone voeding en omgeving), door het vervullen van je behoeftes (wat heb jij nodig?) en door gebruik te maken van de kracht van je gedachten.

Het heeft even geduurd maar vandaag een kort blogje over de vierde laag waar wij uit bestaan; het sociale niveau. Ofwel: je relaties. En dat zijn er een hoop! Denk aan je familie, je vrienden, je liefdesrelaties, je collega’s en de buurvrouw. Zij vormen je sociale leven en doen iets met je.

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met borstkanker minimaal 25% meer overlevingskans kans hebben als zij deel uitmaken van een supportgroep. Steun van mensen om je heen helpt! Niet alleen als je ziek bent, ook als je blaakt van gezondheid heb je liefde, steun en aanraking nodig.

Onlangs sprak ik met een paar single vrienden over het feit dat we als mens minimaal 15 minuten aanraking per dag nodig hebben. Het maakt gezonde en fijne hormoonstofjes aan en helpt ons te ontspannen en ons geliefd te voelen. En dat is een heel gezond gevoel! Wat doe je dan als je geen partner hebt? Juist! Op de bank onder een dekentje schouder aan schouder tegen je moestuinvriendin aanhangen en samen een bank ijs met hagelslag leeg eten. Ok, dat laatste is niet zo gezond maar gewoon even naast een lieffie op de bank zitten maakt een hoop goed!

Jezelf optimaal voeden op het gebied van je sociale leven. Hoe doe je dat? Het belangrijkste wat ik geleerd heb in deze masterclass van Henk Fransen over het activeren van het zelfhelend vermogen van je lichaam is het volgende: Relaties geven je energie of kosten je energie. 

We kennen toch allemaal die situatie waarin je na een kop koffie met iemand die je al weer een tijd niet gezien hebt opeens supermoe bent? Of juist dat bruisende gevoel na een dag in de Efteling met een lieve vriendin? Bekijk je relaties eens op een schaal van -10 tot + 10 op de schaal van het krijgen en geven van energie. Welke relaties geven je energie? Wat doe je met de relaties die scoren in het deel van -10 tot 0? Je kunt krampachtig proberen de relaties die je veel energie kosten goed te maken vanuit onvervulde behoefte. Maar als je jezelf echt wilt helpen kun je proberen deze relaties meer los te laten. Ervoor kiezen meer tijd te besteden met de mensen die je echt voeden. En dat vraagt soms moed en eerlijkheid en er bestaat de mogelijkheid dat je iemand teleurstelt. Maar je krijgt er meer tijd met voedende, fijne en bruisende lieffies voor terug.

En vooral daarom ben ik zo blij met dat tuintje van mij. Omdat ik het niet alleen doe maar samen met een van mijn favoriete bruisballen. 😀 ❤ Rosie, dankjewel dat je er bent!

 

Advertenties