Over de foef…

Vandaag een bericht voor iedereen out there met een flamoes. De helft van de wereldbevolking. Dus laten we vooral niet doen alsof dit een giebelig onderwerp is.

Het is best gek. We eten steeds meer biologisch. We kiezen vaker voor natuurlijke (af)wasmiddelen. We denken na over chemicaliën en parabenen in onze douchegel, shampoo en deodorant. We kiezen steeds vaker voor 100% natuurlijke producten om ons lichaam te verzorgen. Maar we vergeten daarbij iets heel belangrijks: het zorgen voor onze foef. Onze vagina.

En dat terwijl dat deel van ons lichaam extra gevoelig is voor invloeden van buitenaf.
Ik hoop van harte dat we met zijn allen het stadium van ‘intieme douchegels’ al voorbij zijn. (Niet gebruiken! Je vagina is prima in staat om zijn eigen natuurlijke balans te vinden en al die speciale gels en creme’s maken het alleen maar moeilijker.)
En misschien is de volgende stap dat we gaan nadenken over wat we maandelijks tegen onze vajayay aanleggen. Of erin stoppen. En dan praat ik over tampons of maandverband.

Gewone tampons en maandverband zijn gebleekt met chemicaliën, geplastificeerd met BPA en bevatten vaak stofjes om extra te absorberen en vast te houden. Maar onze foef is ook een heel absorberend orgaantje. Alles wat je lichaam absorbeert komt in je bloedbaan terecht. Je kunt je wel voorstellen wat dat betekent als je elke maand zo’n witte dot chemicaliën in de buurt van je vagina laat zijn. Bovendien zijn de slijmvliezen in je vagina zijn snel geïrriteerd en wat een grotere gevoeligheid voor infecties tot gevolg heeft. Ik vind het tijd voor meer TLC voor de foef!

Niet schrikken. We hoeven niet gelijk rond te gaan lopen met wasbare katoenen lappen.
Er zijn prima alternatieven. Bijvoorbeeld de producten van Natracare. Zonder chemicaliën, niet gebleekt en 95% biologisch afbreekbaar. En 100% katoen. Wel goed voor je joni, minder voor je ‘eco footprint’. (Net als elk ander maandverband.)

Als je echt hardcore wilt gaan en bovendien je footprint wilt verminderen dat is de menstruatiecup misschien een idee. Te koop bij De Groene Vrouw op CuteCotton . Het is voor mij nog een brug te ver maar op dezelfde site is ook wasbaar maandverband te vinden; voor als je toch wel de behoefte hebt om rond te lopen met wasbare katoenen lapjes. 🙂

De Groene Vrouw a.k.a. als Nienke schrijft overigens heerlijk eigenwijze blogs. Alleen daarom al de moeite waard om haar site eens te bezoeken.

Advertenties