Drie tips voor als je niet kunt kiezen. (Omdat je lichaam alles weet…)

Cappuccino of een soy-latte? Frankrijk of India? Zwarte blazer of wollen vest? Naar een feestje of Girls kijken op de bank? Samenwonen of nog even niet?

Elke dag staan we voor keuzes, klein of groot. Met een beetje geluk weet je precies wat je wilt en zijn keuzes snel gemaakt. Maar als je een beetje op mij lijkt, je bijnaam eeeehm is of je nogal eens twijfelt over wat je wilt dan kunnen de tips in deze blog je misschien helpen.

Er zijn allerlei omstandigheden waardoor het soms lastig kiezen is.
Soms ben je overwhelmed door de opties: een menukaart met 467 verschillende gerechten. Tegen de tijd dat je entrees hebt overdacht staat de ober al aan tafel. Met als gevolg dat je achteraf denkt ‘had ik nou toch maar de pompoenrisotto genomen’.

Soms voer je een innerlijke strijd: je wilt iets maar je hoofd denkt dat iets anders beter voor je is. Bijvoorbeeld: je hebt zin in spaghetti maar je hoofd vindt dat een omelet beter voor je is omdat er minder koolhydraten in zitten.

Of soms weet je simpelweg echt niet wat je wilt. Je laat je hoofd overuren draaien door alle ‘voors en tegens’ te bedenken en eindigt met dat je het nog steeds niet weet. Er is een andere manier:

Wat als we onze hersens een kleine break geven en ons lichaam het harde werk laten doen? Je lichaam is eindeloos wijs en weet dingen lang voordat jij ze weet. Ik heb het hier over het verschil tussen hoofdelijk weten en lichamelijk weten. Dat deel in jou wat precies weet wat goed voor je is. Dat deel in jou wat vreemd genoeg opgelucht is als je ontslagen wordt uit een stressvolle baan terwijl je zelf nog vol paniekgedachten over een werkloos bestaan zit. Die wijsheid van je lichaam kun je perfect inzetten bij keuzestress. Drie tips:

1. Stel je voor… 
Keuzemoment: Wil ik op vakantie naar India of Frankrijk?

Ga rustig zitten en sluit je ogen. Stel je voor dat je op vakantie bent in India. Zie het helemaal voor je. De geuren, de kleuren, de mensen om je heen. Wat ben je aan het doen? Wat eet je daar? Als je het beeld helder hebt ga dan met je aandacht naar je lichaam. Hoe voel je je? Wat zegt je lichaam? Scan je lijf van boven naar beneden en merk op of je je bijvoorbeeld zwaar voelt of licht. Blij of somber. Open of dicht. Donker of licht. Neem alle sensaties, gevoelens en gedachten waar.

Vervolgens doe je dit met de tweede optie, in dit geval Frankrijk. Waan jezelf volledig met je baguette onder je arm en neem ook hier waar hoe je lichaam reageert. In welke situatie voelt je lichaam het prettigste of het beste aan? Daar heb je je antwoord! Misschien klonk Frankrijk je niet ‘cool’ genoeg in je oren maar blijkt het een betere plek om je te kunnen ontspannen. Of kiest je lichaam juist voor bruisend avontuur.

2. Balletje balletje 
Keuzemoment: Je bent bij twee verschillende banen door de sollicitatieronde. (Serieus ik sprak pas iemand die in deze situatie zat dus het kan!) Welke baan moet je kiezen?

Pak twee indentieke lege papiertjes en schrijf de twee opties op. Op elk papiertje 1 optie. Vouw ze een paar keer dubbel en schud ze als balletje balletje door elkaar zodat je zelf niet meer weet welke welke is. Kijk nu naar de papiertjes voor je. Welke springt er het meeste uit? Of is er 1 die minder aantrekkelijk voelt? Ok, dit klinkt allemaal een beetje gek maar als je er vanuit gaat dat alles energie is en dat je deze energie kunt voelen is het opeens zo gek niet meer. 

Pak nu het eerste papiertje en houdt deze tussen je handen. Je kunt nu weer scannen hoe je lichaam reageert. Hoe voel je je? Licht, zwaar, blij, open, somber, tintelend, moe, vitaal?
Doe hetzelfde met de andere optie(s). Als je hebt ontdekt bij welk papiertje je je het prettigst voelt dan kun je deze open vouwen. Tadaa!

3. Zet je opties in de ruimte
De laatste optie komt uit systemisch werk en heeft mij al meerdere keren geholpen een keuze te maken. Hij lijkt op optie 2 en gaat ook uit van blind kiezen. Deze optie is het makkelijkste uit te voeren als je speciale hiervoor bestemde vloermatjes hebt maar gaat ook prima met een beetje improvisatie met A4 papier.

Keuzemoment: Wil ik samenwonen, trouwen of toch maar blijven latten? Schrijf je diverse opties op verschillende vellen A4. Draai ze om en leg de vellen nu intuïtief en zonder na te denken op een plek in de kamer. Kijk vervolgens naar hoe je de papieren hebt neergelegd. Springt er een uit? Hoe verhouden ze zich tot elkaar? Kies nu het eerste vel papier en ga erop staan.

Hoe ben je erop gaan staan? Met je gezicht naar de muur of de ruimte in. Wat zie je? Heb je veel overzicht of niet? En hoe voel je je? Sta je stevig of wiebelig? Voel je je groot of klein? Krachtig of zwak? Hoe voelen je hoofd, je armen, je handen, je borst, je buik en je benen? Heb je bepaalde gedachtes of emoties?

Je lichaam reageert op de plek waarop je staat. Als je dit voor het eerst doet kan het soms lastig zijn om alle sensaties waar te nemen. Neem hier dus de tijd voor. Doe dit vervolgens ook bij de andere opties. Welke plek voelt het beste voor jou?

Nu kun je in een restaurant aan de slag gaan met vellen a4 en zo tot een keuze voor een stoofpotje of toch liever de gevulde paddestoel komen. Maar in zo’n geval is het misschien handiger om te gaan voor de ‘stel je voor’ optie. Blind in de ruimte opstellen is juist wel fijn bij belangrijke keuzes. Doordat je niet weet welke optie je aan het ontdekken bent als je op een papier staat sluit je je hersens als het ware buiten en krijg je er een volledig onbevooroordeeld antwoord van je lichaam voor terug.

Probeer het gewoon eens. Van binnen weet je alles dus waarom zou je daar geen gebruik van maken?

 

Advertenties