Lees en genees. De Boekenapotheek.

Hebben jullie wel eens meegemaakt dat je een boek in één adem uitlas en dat je na de laatste bladzijde wist dat er je leven nooit meer precies hetzelfde zou zijn? Of dat je zo hard moest lachen dat je moest huilen? Zolang als er mensen zijn bestaan er verhalen. Verhalen vol wijsheid of om ons te vermaken. Boeken die ons nieuwe inzichten geven of die ons troosten.

De genezende kracht van boeken; dat is de basis van De Boekenapotheek. Een fantastisch naslagwerk, vertaald door mijn buuf Roos van de Wardt.

boekenapotheek

Van angst voor het invullen van je belastingaangifte tot angst voor de dood. Slapeloosheid, constipatie, paniekaanvallen, echtscheidingen of single zijn. Verzin een situatie of er is een boek wat je erbij helpt.

Stel, je haat je neus. Dan kun je Het Parfum van Patrick Süskind lezen. Na een verhaal wat zo doordrenkt is van geuren kan het niet anders dan dat je van je neus gaat houden. Of lees Rode rozen en Tortilla’s (een van mijn favorieten) als je moeite hebt met het tonen van je emoties. De hoofdpersoon in dit verhaal stopt al haar gevoelens in het eten dat zij bereidt voor haar familie. De tranen van verdriet of verlangen lopen bij haar dierbaren over de wangen bij het eten van haar maaltijden.

Ook voor serieuzere thematiek als eetstoornissen en het verliezen van een dierbare staan er boekentips die je inzicht, troost of nieuwe richting kunnen geven. Na de boekentips volgt steeds een verdiepende tekst en tipjes van de sluier van de inhoud van de boeken.

Wil je het echt uitgebreid aanpakken? Denk dan eens aan  De Culturele Apotheek. Je kunt terecht voor een persoonlijk consult (eventueel telefonisch) waarbij je uitgebreid ondervraagd wordt naar je leesvoorkeuren en kwalen. Je ontvangt een boekenrecept passend bij wat jij op dat moment nodig hebt.
Je kunt de Culturele Apotheek ook boeken voor een congres of evenement. De dames houden dan helemaal in sfeer consult op locatie. Denk aan doktersjassen en een mobiele praktijk.  Je kunt in de wachtkamer plaatsnemen en gaat na uitgebreid onderzoek en gesprek met een recept weer naar huis. Ik trof ze vorig jaar op festival Hongerige Wolf in Groningen. Een aanrader!

Als laatste een persoonlijke boekentip van mij. Het eerste boek in jaren waarbij de tranen over mijn wangen liepen: The fault in our stars – John Green. Twee jongeren Gus en Hazel die verliefd op elkaar worden. In de kanker supportgroep. Echt.. ga dat lezen. (In het Nederlands heet het De weeffout in onze sterren.)

In 2014 komt er de film. Ik weet nog niet of ik hem wil zien omdat het verhaal in mijn hoofd zo krachtig is. Maar hier is de trailer:

Advertenties